Visszeresség, visszér okok és tünetek

A visszérbetegség kialakulásában a genetikai állomány alapvető jelentőségű. A visszeresség, illetve a hátterében álló kötőszöveti gyengeség nagy fokú öröklődő jelleget mutat.

A terhességi visszér is gyakori. A terhesség jelentős rizikófaktor lehet a visszerek kialakulásában, mivel ebben az állapotban a láb vénáinak terhelése jelentősen megnő.  A szülést követően a kismedencei visszaáramlás már kevésbé ütközik akadályba, így a visszeresség terén pozitív változás számos esetben megfigyelhető.

Az öregedés folyamata egyértelműen kötőszöveteink gyengülésének irányába hat, ez természetesen vonatkozhat a vénafalak kötőszöveti elváltozására, egyenetlen kitágulására is.

A visszér oka sok forrásból származhat. Az elhízás is jelentős rizikófaktor lehet a visszeresség kialakulásában, de a folyamatos ülőmunka, ácsorgás, a pubertás és a menopausa is megemlíthető a hajlamosító tényezők között.

A visszér tünetei főként kezdeti stádiumban nem feltétlenül okoznak panaszt, legfeljebb esztétikai jellegűt. A betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy lábukon lilás-pirosas kis érhálózat alakult ki, kidomborodó, kacskaringós duzzadt erek jelennek meg, a boka , illetve a lábszár elnehezül, bedagad, lábgörcsök, bőrelszíneződés, viszketés jelentkezik. A sebek, visszeres fekélyek kialakulása a visszérbetegség súlyosabb stádiumának tünetei.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.