Visszér gyulladás, trombózis és kezelése

A visszérgyulladás a visszértágulatok gyakori szövődménye lehet. Kialakulhat a bőr közelében futó felületi vénákban, vagy a leginkább az artériák mellett futó mélyvénákban.

A trombózis vérrög keletkezése. Ha a vérrög leszakad az érfalról, mélyvénás trombózis esetén súlyos, életveszélyes következményekkel is járhat. Ha a véna faláról leváló vérrög a tüdőbe sodródik, ott tüdőembóliát okozhat. A tüdőembólia jellemző tünete a mellkasi fájdalom.

Fontos kiemelni, hogy a visszérgyulladás nem jár minden egyes esetben trombózissal, ugyanakkor a két jelenség együttes előfordulása kétség kívül igen gyakori. Ha a visszérgyulladás nem idézi elő vérrögök képződését, általában jól gyógyul, mindemellett, hogy akár a visszeresség romlását is előidézheti.

A felületes visszérgyulladás, amelyet akár egy kisebb-nagyobb ütés is kiválthat, kellemetlen panaszokat okoz: a gyulladt vénák megduzzadnak, kipirosodnak, fájdalmas tapintásúvá válnak, esetenként hőemelkedést is okozhatnak.Bár a felszíni vénák gyulladása rendszerint nem jár komoly következményekkel, érdemes kellő óvatossággal eljárnunk, hiszen a gyulladás a mélyvénákra is átterjedhet trombózist okozva.

A mélyvénás visszérgyulladás kevésbé jár szembetűnő tünetekkel, mint a felszíni vénák gyulladása. Az érintett testrész  fájdalma, a duzzanat, a bőr pirosas elszíneződése kevésbé jellemzi a mélyvénás visszérgyulladást és sajnos a betegek jó része már csak akkor fordul orvoshoz, ha a vérrögképződés és annak leválását követő tüdőembólia jellemző tünetét, vagyis a mellkasi fájdalmat tapasztalja.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.